Re: Elektrika

Kupil v trgovini z elektroniko. Je pomeril in pravi da drži izhodno napetost na 12V ne glede na nihanje vhodne. Okej zastopim, da ko pade vhodna pod 12V tudi izhodna pade. Nič pa ni govoril o minimalni razliki med vhodno in vhodno napetostjo. Predstavljal sem si, da če je vhodna recimo 12,2V bo izhodna 12V.

Ta, ki je "pomeril" in "pravi" je prodajalec. Ta bi ti prodal tudi banane za taisti namen, če bi le ti kupil.
Napačno si si predstavljal. (pomeri sam napetost na izhodu
V realnosti je dobro, da je razlike vsaj 3V za solidno stabilizacijo linearnega stabilizatorja, ki pa je nasplošno slaba izbira, saj troši veliko energije (jo spreminja v toploto).
Obstajajo še stikalni DC/DC pretvorniki, ki imajo precej višje izkoristke in se manj grejejo. Seveda imajo tudi ti slabosti... oscilirajo in zato povzročajo vse mogoče motnje če niso pravilno zablokirani.
Že tretjič.... : Ne kompliciraj in priklopi LED trak brez vmesnih členov... razen stikala.
Več glav več ve

Sem bom še jaz pridružil. Torej eno leto nazaj sem skoraj ostal brez kombija, ker smo na kable vžigali in narobe povezali akuja. :shock: Ob tem smo seveda skurili vse živo in je bilo potrebno menjati aku, alternator in nekaj kablov, da je trojka postala spet mobilna. :) V tem času sem pa opazil eno stvar, ki me je rahlo zmedla. Lučke na stikalih el. šip so kar naenkrat začele goreti ves čas, brisalci delujejo brez kontakta :shock: , ne bom trdil 100%, ampak tudi dnevne luči svetijo brez ključa. Več kot očitno tukaj nekaj ne štima..

Se komu na prvo žogo utrne ideja kje poiskati vzrok za napako?
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Verjetno bo res nekaj na ključavnici.. Nisem še uspel pogledat, ampak po enem tednu v garaži mi je spet posrkalo aku.. :evil: Ker sem mislil, da je vse ok, tokrat nisem odklopil plusa in po nekaj dneh sem bil že prepozen.

avtoradio,ali pa alternator,največkrat kriva da prazni akumulator,za to da pa ti pol avta dela brez kontakta pa je kriva ključavnica
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

Avtoradia ni, ostane samo še alternator. Na kakšen način bi pa lahko alternator bil krivec? Da je zanič ali je fora samo v vezavi?

Včeraj smo uspelo pomerit porabo ob ugasnjenem avtu in prišli do ugotovitev: alternator in zaganjač imata 0A, stalni plus vleče 0,14A. Pometali smo varovalke ven in se vrednost ni spremenila. Vseeno se mi zdi preveč, če smo prav izračunali gre v 20 dneh akumulator. Kakšne so sprejemljive vrednosti in kakšna ideja, kje iskat naprej? :) še vedno me bega delovanje določenih naprav brez kontakta, ki ne bi smele delovat. Odklopil sem kable iz ključavnice/priklopil na nov vložek ključavnice in še vedno isto...

Odklopi še polnilnik, ki sem ga popravljal (sicer je dioda v zapori, tako da ne bi smel bit krivec). Eber je tudi na stalnem plusu.(verjetno bivalnega akuja?).. Alternator si popolnoma odklopil? Al samo "tadebel" plus...?
Več glav več ve

zna biti fora z alternatorjem,ko ugasneš avto je porabnik ,ko pa ga enkrat odklopiš in daš vmes ampermeter ,pa kot da je vse ok ,probaj ga izmeriti da ne prekineš krogotoka,ventilator hladilnika je isto na stalnem plusu in zna biti porabnik
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

Na plus akumulatorja so povezane tri žice, alternator/stalni plus in štarter. Ko smo jih ločili in vsako posebej izmerili, je stalni plus, ki gre v kabino kazal 0,14 A porabe... Jaz sumim, da je nekaj v povezavi s kontaktom, ki dela napačno. Kolikor smo uspeli pogledat žice ni nikjer bilo vidit napake. Sigurno pa mora bit nekje kontakt in stalni plus v povezavi..

"Odklopil sem kable iz ključavnice/priklopil na nov vložek ključavnice in še vedno isto..." + " Ko smo jih ločili in vsako posebej izmerili, je stalni plus, ki gre v kabino kazal 0,14 A porabe"

Zgornji dve trditvi kažeta na to, da je nekaj narobe za ključavnico...
Poskusi še "vmesno" meritev, torej meri stalni plus ki gre v kabino pri snetem kablu iz ključavnice.
Več glav več ve

Včeraj mi je samo od sebe težava s "stalnim" kontaktom izginila. Bom v teh dneh pomeril, ali še vedno vleče tok in spremljal naprej kaj se dogaja.. :)

Mondxxi bo povedal... a je mozno no.... ce bi se kak kabel preribal, ampak ne do konca, toliko, da bi se izolacija stanjsala.... sam pol bi se verjetno tud grelo in bi bil hitro stik zica - kovina.

Ampak stalni plus, ki gre v kabino... a ne gre ta plus na varovalke in potem naprej do porabnikov - tudi mimo kljucavnice. Zdaj mi na pamet padeta vsaj dva porabnika, ki delata tudi brez kontakta - ventilator hladilnika in vsi stirje zmigavci. aja, pa pozicijske luci.... mogoce je pa tu kaj narobe.

Lp, boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Aha, se enkrat prebral da si tud vse varovalke pobral ven in isto. Kaj pa vsi premnogi kabli zadaj na plosci od varovalk. Si jo vzel dol in zadaj pogledal. Mozno, da si kaj saril in si kaj premaknil kable in je sedaj napaka izginila....
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Če imaš čas... napolniš do konca, gor obesiš breme, katerega poraba je znana (recimo žarnico H4, ki pije 5A) in gledaš, koliko časa še sveti, da ne pade napetost pod neko kritično mejo 11,5 V. Ko imaš znan čas lahko izračunaš uporabo kapaciteto. Tako po domače. Težava je ponavadi pri teh akujih tudi (ko so utrujeni seveda), ker pri neki mali obremenitvi on drži, ko pa mora pognat kaj močnejšega (recimo užgat kak webasto) se pa sesede. Čisto iz izkušnje govorim, ko mi je AGM lepo delal, hladilnik gnal cel vikend bp, vebasta pa ni mogel več prižgati..... Drugače pa imajo tudi razne trgovine z akuji tiste testerje - priklopi in ga stestira v par minutah....

Verjamem pa, da bo @mondxxi dal kak uporaben nasvet....

LP; Boro
Slika

Ok uporaben nasvet:
Najprej moraš vedet, kaj lahko pričakuješ od "konja". Torej rabiš podatkovni list:
http://shop.swiss-point.ch/media/downlo ... G2A007.pdf

Poleg vseh pomembnih stvari na tem llistu sta tudi dve tabeli... Recimo da vemo, kaj boš napajal... Kompresorski hladilnik, računalnik, lučke... pa še kaj.
Izračunaj podatek, kolikšen bi lahko bil največji tok, ko se bo vse naenkrat prižgalo.... predvidevam.. 10A. Poglej, da katere napetosti so tvoji porabniki še zadovoljni in delujejo (hladilnik recimo) Spet predvidevam.. recimo 10,5V.
Že brez tabele bi lahko sklepal da mora 100Ah gel 10A dostavljati nekje 10 ur... V TEORIJI. Po tabeli piše da lahko teče 9,29A 10ur in bo aku padel na 10,5V.
Za praktični preizkus seveda rabiš :
12V 120W porabnik (sestaviš iz lučk ali pa kakšne brezvezne pečice na zrak)
Voltmeter (en mali digitalni za par €)
10 (ali manj) ur časa.

Aku se seveda lahko testira tudi z večjim porabnikom na krajši čas, glej tabelo...v priponki. Avtoelektričarji imajo take in drugačne instrumente za hitro kontrolo akujev. Nekateri boljši sistemi kar izpišejo podatke merjenega akumulatorja. (Kapaciteto(Ah), začetno napetost(V), končno napetost(V), tok(A), itd)
Vprašanja?
Več glav več ve

ma sej to razumam, kako bi ga stestirat v nekem določenem večjem času, samo kakšen bi bil to tester,da bi stestiral v minuti, dveh?

@modxxx

hvala za tabelo. Zelo zanimivo!
"Le cesta daje potepuhu sanje,
pa naj tisočkrat mu bo grenek kruh"

Dane Zajc

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost