Re: klima

V T3 jo je montiral tip iz Ilirske Bistrice nadoknadno, vem da mu dela ok, samo njega ni tukaj gor na forumu.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Verjetno je tukaj govora o motorni - vozni klimi, kot jo ima že skoraj vsak OA.

Jaz sem se pa zadeve lotil z drugega stališča:

Velikokrat parkiramo / kempiramo v vročini, morda celo na "Open Sun", brez električnega prikljkučka..., skratka VROOOČE!

Takrat ti motorna klima ne pomaga kaj dosti.

Iskal sem po vseh "Camping-Super-Duper-dodatna oprema" katalogih, kaj bi se dalo naredit. Edina možnost je strešna evaporacijska (vodna) klima: http://netcamping.de/tmp/assets/s2dmain ... 32902.html

Eni jo zelo hvalijo (ponavadi tisti, ki so jo vgradili), drugi jo zelo šimfajo (ponavadi tisti - ma, ve se, kateri)...

Sem se že skoraj odločil za nakup (povdarek je na SKORAJ), ko dobim v roke malo bolj podrobno tehnično dokumentacijo: http://www.industrialelectronics.de/pdf/trav.pdf

To se pa lahko za "male pare" naredi tudi doma....

En tak sistem sem že vgradil v sprednji vsisni kanal za ventilacijo, drugega pa sedaj projektiram za na streho. Zadeva deluje povsem zadovoljivo - med vožnjo in na "stacionarju".

Vsa znanost je v pravilni izbiri filtra, rabiš še kanister z vodo, potopno črpalko, perforirano cevko, en konec strešnega žleba, par metrov cevi in en timer za časovno krmiljenje potopne pumpice.

Zadeva deluje popolnoma avtomatsko: bolj, kot je vroče, bolj hladi. Bistvo vsega skupaj je, da začnemo prezračevati vozilo, še preden postaja vroče. Ko se notranjost enkrat segreje, tudi 3kW klima ne pomaga kaj dosti, oz. prej koristi tvoji revmi. Smiselno je tudi imeti vklopljeno vlaženje le takrat, ko je nekdo v avtu, drugače naj deluje le kot prisilna ventilacija.

Ob priliki (naslednji modofikaciji), bom zadevo spredaj poslikal, pa vam bo koj bolj jasno. Preizkus pa bo možen, če ne prej, v Vinici (upam, da bo vroče).

Pa še to: LT ima skoraj enak kanal za vsrkavanje zraka spredaj, kot T3 (s sprednjim prezračevalnim ventilatorjem). Toraj bo vse napisano veljalo tudi za večino "tle gor".

Papir prenese vse. Moje meritve so pokazale takole:
Pri temperaturi zunanjega zraka 22°C je bila temperatura zraka, ki je pihal v kabino le za 2°C nižja. Pri temperaturi zunanjega zraka 27°C, pa se je le-ta ohladil za 2,5°C. Pričakovano je torej potrjeno, višja, kot je zunanja temperatura, večja je razlika. Tudi bolj, kot je zrak suh, bolj voda izhlapeva, bolje hladi.

Ampak vse to sploh ni pomembno. S tako klimo ni za mislit, da bi kaj dosti znižal temperaturo celotnega prostora - notranjosti kemperja. Bistven je prijeten občutek - ko ti takle - malo hladnejši (pa tudi bolj vlažen) zrak piha v ksiht. Zato sem si naredil tudi izklop vlaženja, če nikogar ni v prostoru. Tedaj je bistvena le prisiljena cirkulacija zraka. Brez take cirkulacije se notranjost segreje tudi na 15°C višjo temperaturo, kot je temperatura zunaj.

Tisti, ki reče, da vedno lahko tako parkira, da ima odprta vrata in okna - sploh ne potrebuje take klime (blagor mu). Jaz ne morem, že zaradi naše muce ne. S takim "klimatskim pripomočkom" vsaj ne dovoliš, da se notranjost pretirano segreva. Je pa res bolj prijetno vozit, ali pa sedet notri, pri zaprtih oknih, pa da ti prijetno pihlja malo ohlajen zrak.

Ja pa tko skrito, da ne vem, če bo John tole lahko poslikal. Če ti v živo ne razloži kaj je kje , lahko skozi sprednjo masko LT-ja samo vidiš cevko, skozi katero dotoči vodo, vse ostalo je precej "nevidno" in skrito...

lpmondxxi
Več glav več ve

Točn tko. Razen 25lit kanistra v sprednjem koloteku in parih cevk ni nič videt. Zadeva je nastajala tako počasi, bolj skozi razne poizkuse, da ni bilo "časa" slikat. Se bom pa do Vinice lotil še enakega sistema na strehi - pa obljubim, da bom redno vse dokumentiral. Tudi prednjo "klimo" čaka še malo modifikacij, pa velja isto - za pofotkat.

Dobil sem nov (bolj taprav) filter za evaporacijsko klimo in pri menjavi so nastale tele fotke.

Voda torej kroži iz glavnega kanistra (25lit), ki je montiran v prednjem desnem koloteku, preko evaporacijskega filtra, po zbiralnem žlebu nazaj v kanister:
Slika

Potopna črpalka razprši (navlaži) filter, ki je vgrajen v sesalni kanal prednje ventilacije:
Slika

Bistvena je kvaliteta filtra, da ravno prav posesa in zadrži vodo. Najprej sem delal s temno sivo grobo plastjo Glitzi gobic za pomivanje posode. Važno je namreč, da zrak ta filter lahko prepiha in povzroči intenzivno izhlapevanje vode. Sedaj sem vgradil filter od vlažilnih strojev in rezultat je za 100% boljši. Danes pri 29,7 °C vstopnega zraka, je bil izstopni 22,6 °C. Vlažnost izstopnega zraka se je pri tem povečala le za 3,2%. Intenziteto močenja pa regulira mikrokontroler - glede na vlažnost samega filtra. Tu je namreč pravzaprav edina razlika med vlažilcem in hladilcem. Videl sem, da se pri intenzivnem vlaženju filtra, temperatura izhodnega zraka ponovno zvišuje (poleg intenzivne vlažnosti). Najboljše rezultate dobim, tik preden je filter posušen - se pravi pri minimalnem namakanju.

Tule je še slika samega filtra:
Slika

In filter na sesalni mrežici:
Slika

Iz istega vodnega rezervarja pa napajam tudi strešno klimo:
Slika

Slika

Rezultati so na strehi še boljši, kot spredaj, ker zrak potuje skozi večjo površino filtra. Največ problemov sem imel z odtekanjem vode - nazaj v kanister. V kolikor ni bilo stalnega padca na poti iz lovilca odvečne vode - do kanistra, se je naredil zračni čep in imel sem slap po strehi. Rešeno tudi to.

Poraba vode je cca. 1 dl na tri ure in pol. Poraba el. toka pa pri maksimalni hitrosti obeh ventilatorjev 7A, pri normalni hitrosti pa 2,8A. Prednji ventilator sem prevezal na stalni štrom sekundarnega (bivalnega) akumulatorja. To pomeni, da lahko zdržim skoraj en teden brez priključka na štrom.

John napisal/-a:Sedaj sem vgradil filter od vlažilnih strojev in rezultat je za 100% boljši. Danes pri 29,7 °C vstopnega zraka, je bil izstopni 22,6 °C. Vlažnost izstopnega zraka se je pri tem povečala le za 3,2%. Intenziteto močenja pa regulira mikrokontroler - glede na vlažnost samega filtra. Tu je namreč pravzaprav edina razlika med vlažilcem in hladilcem. Videl sem, da se pri intenzivnem vlaženju filtra, temperatura izhodnega zraka ponovno zvišuje (poleg intenzivne vlažnosti). Najboljše rezultate dobim, tik preden je filter posušen - se pravi pri minimalnem namakanju.

Tale rezultat je super!

Glede intenzivnosti vlažnosti pa lahko le rečem, da bolj ko je filter vlažen večje kapljice vode imaš not. Ko pa se intenziteta vlaženja zmanjša se tudi kapljice zmanjšajo in s tem se jim relativno poveča površina in zato voda hitreje izhlapeva (in s tem porablja energijo oziroma toploto zraka, katerega temperatura zato pade). Tako bi morala biti vlažnost izstopnega zraka pri večji vlažnosti filtra manjša... Me zanima kako to meriš...

Drugače pa ti sam povej kdaj boš začel tole ugrajevat v T3-je!

Ful dobra zadeva!
T3 rocks

Slika

I'm a happy camper.

Mislil sem, da boste lahko vse skup preizkusili na Vinici, pa verjetno sploh ne bom mogel prit na srečanje. Vzrok je v intenzivnem testiranju klime. Ker sem mojo nago bučo intenzivno izpostavljal hladnemu padajočemu zraku, sem jo fasal v sinuse in ušesa...
Slika

Pa ne se bat, na srečanje pridem tudi brez sinusov, kotangensov...

Zdaj pa zares. Moj sosed zastopa neko švicarsko firmo za industrijske klime, čistilce in vlažilce zraka. Od tod tudi "prigospodinjen" filter. Meril sem s sposojenimi Flukejevimi inštrumenti za diferencialno temperaturo in vlažnost. Tako sem tudi postavil recept za najugodnejši rezultat - čim nižjo temperaturo pri čimmanjšem vlaženju. Bistvo preeživetja na ful soncu pa je, da začne avto prezračevati, čim začne notranja temperatura prehitevati zunanjo. To poleti (na polnem soncu), pomeni okoli 10 ur dela enega ali dveh ventilatorjev. Ko pa si v avtu in med vožnjo, pa vklučiš še vlaženje/hlajenje in lahko rečem, da je tedaj not bolj prijetno, kot zunaj.

Pa bi se res dalo malo serijo za T3 naredit. En filter stane okoli 40 EUR, pa bi ven dobili materiala vsaj za 3 Ttrojke. Naslednji izdatek je potopna črpalka, protipovratni ventil, kanister, par cevk, odtočni žleb, pa malo krmilne elektronike. Bomo na Vinici naredili projekt, kako bi se vse skupaj priredilo za T3.

Kaj, a vsi bi bili radi prehlajeni u glavo? No, pa saj mi je že bolje, ko sem naštimal tudi možnost regulacije pretoka zraka - hitrosti ventilatorja.

Corridor, tale tvoja teorija:
Corridor napisal/-a:...da bolj ko je filter vlažen večje kapljice vode imaš not. Ko pa se intenziteta vlaženja zmanjša se tudi kapljice zmanjšajo in s tem se jim relativno poveča površina in zato voda hitreje izhlapeva (in s tem porablja energijo oziroma toploto zraka, katerega temperatura zato pade). Tako bi morala biti vlažnost izstopnega zraka pri večji vlažnosti filtra manjša...

Je popolnoma dokazljiva in resnična. Najprej sem pomislil, da higrometer zaradi spremembe temperature narobe kaže, pa je čisto res. Bolj, kot je moker filter, bolj suh je zrak, ampak tudi manj hladi.

Pri takem zanimanju bo najbolje, da vam na Vinici najprej demonstriram, nato pa se dogovorimo, kako bi se vse to vgradilo v T3. Saj razlike do LT-ja ni kaj dosti.

John napisal/-a:Kaj, a vsi bi bili radi prehlajeni u glavo? No, pa saj mi je že bolje, ko sem naštimal tudi možnost regulacije pretoka zraka - hitrosti ventilatorja.

Corridor, tale tvoja teorija:
Corridor napisal/-a:...da bolj ko je filter vlažen večje kapljice vode imaš not. Ko pa se intenziteta vlaženja zmanjša se tudi kapljice zmanjšajo in s tem se jim relativno poveča površina in zato voda hitreje izhlapeva (in s tem porablja energijo oziroma toploto zraka, katerega temperatura zato pade). Tako bi morala biti vlažnost izstopnega zraka pri večji vlažnosti filtra manjša...

Je popolnoma dokazljiva in resnična. Najprej sem pomislil, da higrometer zaradi spremembe temperature narobe kaže, pa je čisto res. Bolj, kot je moker filter, bolj suh je zrak, ampak tudi manj hladi.

Pri takem zanimanju bo najbolje, da vam na Vinici najprej demonstriram, nato pa se dogovorimo, kako bi se vse to vgradilo v T3. Saj razlike do LT-ja ni kaj dosti.

Živjo!

Zanima me če je bila zadeva realizirana, in ali jo bi kdo prodal in vgradil za primerno ceno!
Ko posije sonce, je tudi na britofu lepo!

Anton aus napisal/-a:V T3 jo je montiral tip iz Ilirske Bistrice nadoknadno, vem da mu dela ok, samo njega ni tukaj gor na forumu.

Imaš mogoče njegov kontakt? Bi si enkrat šel ogledat zadevo.

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

klima gre vgradit v vsak avto,samo t3 je konstrukcijsko dokaj neugoden zaradi motorja zadaj,jaz bi iz tehnične strani priporočil klimo kot jo je izdelal John ali pa kakšno kompaktno zadevo na streho ki se rabljena dobi tudi že od 600 eur naprej.
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!

NoName napisal/-a:
Anton aus napisal/-a:V T3 jo je montiral tip iz Ilirske Bistrice nadoknadno, vem da mu dela ok, samo njega ni tukaj gor na forumu.

Imaš mogoče njegov kontakt? Bi si enkrat šel ogledat zadevo.

LP

Poglej. Js sem doma v Ilirski Bistrici. Verjemi, da mi tud turisti s T3 ne pobegnejo, ko grejo skozi Bistrco na morje :lol: . In kolikor vem je en T3 v eni vasi v okolici, pa še ta je tovorni in vozi material, eden pa je v Bistrici.... jah no, navzven ne zgleda da bi bil kaj posebej spedenan, čeprav leti pa ko norc - sem ga enkrat komaj dohajal. Ta je na relaciji IB - Ljubljana... no, mogoče ta.... Ne vem. Noben ni kamper.

Zdaj ta s klimo, ki ga Anton omenja... ali ga skriva, ali ga je prodal... vsekakor sem bom fajn pozanimal kdo, kje, kako... če kaj izvem javim.

Anton.... a maš kakšen podatek več, da se lotim raziskovanja???

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

@bobo1841, saj ta strešna je tudi opcija, ampak moram mal različnih možnosti preštudirat. Na ebayu se dobi tudi original neka zadeva (ne vem ali je nadgradnja), vendar gredo zračniki po stropu, kar pa ne pride v poštev pri dvižni strehi.

@Boro, če kaj zveš javi prosim. Imam tudi jaz sorodnike v IB, zato sem pa spraševal. Sem pa zadnjič videl enga luftija Westfalio pred hišo proti Zabičam.

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

NoName napisal/-a:@Boro, če kaj zveš javi prosim. Imam tudi jaz sorodnike v IB, zato sem pa spraševal. Sem pa zadnjič videl enga luftija Westfalio pred hišo proti Zabičam.

LP

Jap, na tega sem se spomnil ko sem že napisal post in se odjavil. V Vrbici si ga videl, na levi strani ceste če greš proti zabičam. Ta ima kanadske registrske in je v Slo med sezono... tisti zgleda dober navzven ja... mogoče je pa ta.... bo Anton povedal...

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost