Ventilator hladilnika T3 1.6 TD

Mi lahko nekdo razloži princip vklopa ventilatorja? Ali prva stopnja deluje takoj ob zagonu, ali se vklopi šele, ko je motor ogret? Imam namreč zanimivo situacijo, ob normalni vožnji po ravnem mi števec temperature prileze na 1/4. Običajno je bil na sredini. Na kakšne daljše klance se pa temperatura dvigne na 3/4 in tudi ob spustu navzdol potrebuje precej časa, da pade na normalno.

Začel sem sumit, da se ne vklopi druga stopnja ventilatorja.. Danes sem testiral in imel delujoč motor. Ventilator se pa ni niti vklopil, ko sem prevezal kable iz termostata se tudi ne prižge.

Da sem izključil pokvarjen ventilator sem ga vezal direkt na 12v in delujeta obe stopnji hitrosti.

Kje se naj lotim še iskanja napake? Varovalke so cele. Kako je to naprej povezano? Škoda mi je, da se pregreva brez potrebe..

Če ne drugače bom drugo stopnjo vrgel na stikalo, sam to mi je zasilna rešitev...
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Re: Ventilator hladilnika T3 1.6 TD

Sej jaz sem tudi vajen, da je temperatura ves čas na sredini, če je sila je šlo malo čez lučko in nazaj. Sedaj pa opažam, da je vedno spodaj in se nisem sekiral. Še bolje, da se ne greje preveč. :D
Se mi je pa lani prvič pojavilo, da mi je v dolgi klanec na avtocesti precej narasla temperatura. In tudi letos na dopustu se je recimo dvakrat zgodilo, da je šlo precej čez pol. Bolj nerazumljivo mi je bilo to, da ohlajanje traja predolgo, ko se obremenitev motorja konča (naprimer po klancu navzdol). Doma sem potem preverjal delovanje obeh stopenj s povezavo kablov, ki gredo na termostat in ni nič delalo. Ko sem dal ventilator direkt na 12V sta delali obe stopnji.

Prva stopnja se mi pri delovanju motorja ni prižgala, ker na parkingu nisem dosegel temperature, ki bi jo vklopila. Sem pa v petek po vožnji celo zaslišal, da se je druga stopnja zagnala. Zdej pa ne vem, ali sem kak stik premaknil, pa je začelo delat, ali je pa težava zvišanjem temperature nekje drugje. :(
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost