Solarni paneli

Imamo tukaj koga, ki se spozna na solarne panele?

Razmišljam, da bi na streho dal solarni panel za takrat, ko sem dalj časa parkiran na enem mestu. Kolikor sem računal, bi bilo optimalno 120-160W.

Kar me zdaj muči je, kako se obese solarni panel, če je kombi parkiran pod drevesi v senci. Lahko računam, da bi vseeno bilo nekaj elektrike, ali je senca takšen dealbreaker, da bolje, da pozabim na to? Bral sem tudi, da ni dobro za sam panel, če je en del na soncu in en del v senci. Kako je s tem?

In nazadnje, kakšen je riziko, da se kaj vžge? Menda niso tako redki požari zaradi solarnih panelov.

Re: Solarni paneli

@Davor, ali pa kdorkoli ki se spozna na solarno energijo, ali poleti zadostuje 150W solarna celica za delovanje manjšega hladilnika.

Koliko vas uporablja solarno energijo? Mnenja ?

LP

Re: Solarni paneli

Sem ga kupil pred enim letom pri AMP SOLARju. Mi je polnil bivalni aku, na katerega sem imel priklopljen prenosni kompresorski hladilnik brez problemov. Ta kovček je stali spremljevalec v T4.

Re: Solarni paneli

tkma napisal/-a:@Davor, ali pa kdorkoli ki se spozna na solarno energijo, ali poleti zadostuje 150W solarna celica za delovanje manjšega hladilnika.

Koliko vas uporablja solarno energijo? Mnenja ?

LP


Jaz imam na strehi fiksen 130W monokristal in zaenkrat še navaden PWM regulator ter alu električni hladilnik, ki porabi 50W na full power (kar poleti pač rabiš). Ob optimalni postavitvi sonca mi polni dobrih 6A, takoj ko pa je kakšen dan oblačno, pa imam naslednji dan že težave. Zato bom letos dodal še tale zložljivi panel, ki je zelo lahek in majhen: https://www.offgridtec.com/offgridtecr- ... modul.html
Je pa tudi tale zadeva iz amp-solarja odlična varianta, samo bistveno težja, ampak vsekakor super!

Edino za dve različni paneli rabiš tudi 2 regulatorja (vzporedno lahko vežeš samo več istih panelov, če imaš dovolj močan regulator). Glede zasenčenja je pa dovolj, da imaš samo eno vejo čez panelo, pa pade polnjenje tudi za 80%, tako da je res treba pazit, da imaš kombi čim bolj na soncu čez dan, da se lepo napolni. Če imaš bel kombi, to seveda pomaga. :)

@Bobo, kater hladilnik pa imaš, da ti na 100ah drži 3 dni?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost