Re: projekt AAZ

TommyGun napisal/-a:Kaj je komu že uspelo homologirat 1.9 td?
Danes sem bil na lpp-ju pa boli glava, kako prit do vseh papirjev, skoraj nemogoče :roll:

Jaz sem pred ca. 2 leti homologiral motor v mojem avtu (Audi 80) na LPP in sem rabil kopijo odjavljene prometne "donatorja", kupoprodajno pogodbo oz. račun, tehnično poročilo o zamenjavi motorja. Na avtu mora obvezno biti identifikacijaska tablica s številko šasije.
Tehnično poročilo napišeš sam, moraš pa čim podrobneje opisati postopek predelave in katere dele si zamenjal. Zraven sem priložil še izpis iz ETKE, kjer je razvidno da so tak motor vgrajevali v moj model avta.
Prva registracija avta je bila 1990 - za mlajše bolj komplicirajo.
V hotelu sem samo gost, v mojem kamperju pa sem tudi doma!

Re: tema o 1.9 td

Pozdravljeni!
Ali mi lahko poda kdo mnenje o motorju 1.9TD AAZ letnik 1995, kateri ima turbino garrett K24 in odprto bosch pumpo. Motor ima okoli 120KM. Kako je s tem motorjem in ali se da montirati v VW T3. Ker se ne spoznam dobro na motorje in turbine bi prosil kakega mojstra če mi poda mnenje o tem.
Hvala!

Turbina je ali Garrett T3 ali KKK K24. Tudi 120 konjev je čisto preveč optimistično za samo odprto bosch pumpo. Za take konje je treba naresti governor mod, imeti agresiven boost pin, in nekje 1.5 bara nadtlaka z intercoolerjem, 64mm izpuh od turbine naprej... 90 konjev je malo bolj realno, če ni vse odprto do konca.

Načeloma je T3/K24 malo velika za naše bajsije in ima motor neuporabno območje moči za karkoli drugega kot dolga potovanja po avtocesti (pa še tam bi rabil dosti bolj telovaditi z menjalnikom ko se klanec pribljiža).
Drug problem je pa, če je motor toliko odprt, bohve kaj je že dal čes. Da se pa montirati, samo levi nosilec motorja je malo v napoti turbine pri K24, pri T3 pa lahko da paše mimo (nisem še probal), drugo je pa standardno (premenjat karter, šibko za olje, malo se poigrati z ročko na pumpi, izrezati in zravnati pokrov motorja, nabit ležaj v glavno gred... nič posebnega. Edino downpipe je treba naresti nov.).
Slika
1990 Bus - 1.9TD, 6 stopenjski Audi menjalnik

TommyGun napisal/-a:Kaj se lahko pusti to tesnilo ali se da original od kombija? :)
Slika

Skratka to me zanima, AAZ ima lahko klasično tesnilo oziroma tole gor na sliki z "oil baffle" oziroma pregrado, ki zmanjšuje penjenje olja in špricanje po gredi.

Skratka na AAZ motorju je verjetno original 1,6TD karter, ne vem na pamet niti nisem blizu kombija. Koliko se dejansko karterja razlikujeta, je možno na 1,6TD karter na 1,9TD bloku vgradit tesnilo od 1,9TD s pregrado in da ne dobim obratnega, negativnega učinka?

EDIT:
Našel sam sebi odgovor, itak, le vprašati sem se moral.
Windage tray doesn't really fit with the oil pump design of the JX without removing most of it, then removing the useful effect you gain from fitting it, then the sump mounts lower so the gearbox to engine mounting bolts don't fit, so just leave it off

Škoda.

Pa ravno pri tem Novaku je tako, da navadne lonce prodaja kot TD lonce... vsaj moja izkukšnja je taka.

Da pojasnim te premere, da ne bo zgledalo samo kot neko nakladanje. Jaz sem se na lastni izkušnji moral naučiti, ker mi pač nobeden ni razložil zakaj je tako... Imam TD in cev fi60, in tudi lonec je od TD (fi60). Doma se mi valja skoraj čisto nov lonec od navadnega D, ki ima manjši premer cevi (mislim da okoli 50mm +-2). Glede na to, da je TD lonec že malo iztrošen, sem pomislil, da bi dal gor lonec od D. Pač, sem pomislil, da bo pline že stisnilo in jih pač z večjo hitrostjo potem pognalo skozi lonec.... No, in sem si vzel čas in lepo ta lonec upasal na avto. Torej - cev 60 in lonec 50. Pa sem se peljal enih 10 km. Rezultat: avto je šel isto kot brez turbine, po domače - nikamor. Ampak res nikamor. Nobene moči, klanec, ki ga v tretji zvozim brez problemov sem komaj zdelal v drugi...Ker ni dovolj odvajalo plinov (vročih plinov) se je sistem razgrel, tudi turbina. Zagrel do take mere, da je pri turbini cevko za odvod olja toliko pregrelo, da jo je stopilo (del odvoda je iz armirane gumi cevi). Na srečo jo je odprlo doma, pred garažo, tako da neke hude škode ni bilo. No, cev sem mogu dat novo in star lonec nazaj gor). Jebi ga, celo življenje se učimo. Zato moj gornji post in mnenje glede premera avspuha. Če je pri 1.6 D in TD pri premerih 50mm in 60mm takšna razlika, potem si naj vsak sam misli, kako je z 1.9TD, kjer je delovna prostornina še večja, s tem pa je več tudi plinov, ki jih mora avspuh odvajati.

Pač moje mnenje....

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Kje se sploh da dobit komplet z fi 60mm? Razen da ga gdo po "narocilu" naredi..Na ebayu in v katalogih sem zasledil samo z fi 50mm.. Sem pred 2 letoma kupil novega komplet (dusilec+cev), vceraj zmeril in ima zunanji fi 54mm - notranji vrjetno 50mm.. Sicer kombi (1.6TD) normalno vlece, mozno da bi z fi 60 sel se boljse :) Edino mozno da se mi zaradi tega motor bol zagreje ce je vecji klanec, sicer sumim da je hladilnik ze malo zadelan ker sem termostate pa ostalo ze vse zamenjal..

juremk napisal/-a:Ampak ali obstaja lonec za T3, kateri ima fi 65mm?

Jaz ga še nisem zasledil. Mogoče ve kdo kaj več... sem pa nekje v oblakih in malo sprašujem, kdo bi ga naredil, pa malo razmišljem, če bi se ga sam lotil, pa... pač, razmišljam...

coka napisal/-a:Kje se sploh da dobit komplet z fi 60mm?

Sem šel prav gledat mojo zgodovino naročil.... jaz sem ga tukaj naročil, pri tem prodajalcu, prišel v štirih dneh in je fi 60....

https://www.ebay.de/itm/Hosenrohr-H-Rohr-Auspuffrohr-gesteckt-VW-BUS-Transporter-T3-1-6TD-1-6l-84-90-/381695919654?hash=item58ded98626

Sicer mi zaradi moje predelave in vrste turbine ni pasal v nulo in sem moral prilagodit kote, tako ali tako pa sem dal vmes še en del flexibilne cevi... je pa fi60. Lonec mi je dal @Bobo, ima pa ta isti prodajalec tudi komplet z loncem, za katerega verjamem, da je prav tako kot cev tudi fi 60. Vsaj upam no....

https://www.ebay.de/itm/Auspuff-VW-BUS-T3-Endschalldampfer-Endtopf-Hosenrohr-gesteckt-1-6TD-84-90-/381746772982?hash=item58e1e17bf6

Za komplet še cena ni pretirana.... bi pa jaz vseeno prej kontaktiral prodajalca glede premera (cevi in lonca)...

coka napisal/-a:.....mozno da bi z fi 60 sel se boljse

Ne bom pametnjačil, ampak si upam trditi da ja. Sploh glede na mojo izkušnjo. Probaš lahko. Komplet (cev + lonec) je 65€, kupiš še en fleksi del v avtotrgovini (cca 15€) in še malo dela, če nimaš možnosti še nekoga, da ti vse zavari in upasa, če ne štimajo koti.... js na tvojem mestu bi mogoče res probal.... ti pa sam veš kako in kaj....

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Ti vsi na ebayu so zunanji fi 55mm, TD pa potrebuje notranji fi 60mm. Da se dobiti v nemčiji pravi izpuh za TD, cena je pa okoli 260 eur za kompleten izpuh.
Expert za VW T3

Predsednik VW T3 Kluba Slovenija
http://www.vwT3klub.com

Komisar za starodobna vozila pri SVAMZ

Član:
Mercedes-Benz Klub Slovenija
VW Klub Dolenjske in Bele krajine
UO Svamz

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost