Pozdravljeni!
Sem novi član in prvič uporabljam vw. Gre za T4 1.9td ABL letnik '99. Med vožnjo pri cca 70 - 80 km/h se izpod havbe ali sprednjega dela vozila zasliši kot nekakšno žvižganje, žvižgljanje. Najprej sem posumil, da gre za kak ležaj (vendar se ležaje običajno sliši bolj kot bi kaj drselo, brnelo...). Zanima me ali je morda, glede na predrte notranje manšete možno sklepati na homokinetični zglob - kdaj/zakaj se menja homokinetične zglobe oz. pri katerih simptomih?
Sicer mi žvižgljanje deluje nekam nežno, kot nekaj kar bi lahko bilo povezano z aerodinamiko in vetrom. Na volanu in med vožnjo se ne čuti nič, avto speljuje, obrača in ustavlja brez motenj/posebnosti.
Druga zadeva bi lahko bilo kaj v zvezi z hladilnim sistemom? Kazalnik temperature motorja pokaže 90'C zgolj kadar vozim na kakšen klanec, na ravnini pa se kazalec temperature ponovno nagne v levo območje kot, da se motor šele ogreva. (Glede tega sem bral že objavo teme o temperaturi - upam, da je to to in nima veze z mojim žvižgljanjem)
Re: Žvižganje izpod havbe?
turbina navadno tako lepo rezko piska,predvsem pri pospeševanju,glede temperature pa ti manjka termostart
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!
Pri speljevanju in pospeševanju se sliši normalen, klasičen zvok turbine, če si to mislil. Meni zaenkrat ni delovalo, da bi turbina kaj nagajala, res pa jaz nisem neki strokovnjak... Žvižglanje se pojavi pri konstantni hitrosti nekje cca 70km/h. Bom poskusil biti pozoren na zvok turbine, ko bom pri hitrosti 70km/h, ob žvižgljanju nekoliko pospeševal.
A glede temperature misliš dobesedno, da mi manjka termostat ali si hotel reči, da termostat ne deluje? Zakaj pa bi nekdo termostat vzel ven in vozil brez!?
Ker se šele privajam na avto me zanima vaše mnenje: včasih gre menjalnik težko iz III v II kot, da je ne najdem ali kot bi se ročica nekam zagozdila, večinoma pa skoči lepo. A je to kakšen simptom ali je to pri transporterju normalno prisotno?
Avto se drugače pelje carsko. V drugih kombijih - tudi mlajših! sem kot na vozu v primerjavi z temle..., ko ga ne vozim vsak dan mi prav manjka.
A glede temperature misliš dobesedno, da mi manjka termostat ali si hotel reči, da termostat ne deluje? Zakaj pa bi nekdo termostat vzel ven in vozil brez!?
Ker se šele privajam na avto me zanima vaše mnenje: včasih gre menjalnik težko iz III v II kot, da je ne najdem ali kot bi se ročica nekam zagozdila, večinoma pa skoči lepo. A je to kakšen simptom ali je to pri transporterju normalno prisotno?
Avto se drugače pelje carsko. V drugih kombijih - tudi mlajših! sem kot na vozu v primerjavi z temle..., ko ga ne vozim vsak dan mi prav manjka.
navadno se termostat odstrani ko se avto pregreva,ali pa je termostat zatajil nekje na poti in ni odprl,pa so ga zato odstranili,lahko tudi da je prevrtan ,luknjica tam do fi5 ,da nonstop nekaj vode kroži,koliko sem jaz menjaval termostate do sedaj še noben ni ostal zaprt,navadno obratno
za menjalnik pa namaži zvodovje pod ročico ,enostavno našpricaj z sprejem za mazanje vodil ,ki ne ostane masten da bi se nabirala umazanija na njega
za menjalnik pa namaži zvodovje pod ročico ,enostavno našpricaj z sprejem za mazanje vodil ,ki ne ostane masten da bi se nabirala umazanija na njega
Živeti brez kombija je mogoče,vendar brezveze!
Sem spremljal zvok turbine med vožnjo. Zdi se, da žvižgljanje nastopi neodvisno od zvoka turbine. Zvok turbine je lepo slišen ob speljevanju na lepi cesti, pri višjih hitrostih in na grši cesti je zvok turbine hitro preglašen od ostalih zvokov, medtem ko skrivnostnega žvižgljanja normalen zvok vožnje ne preglasi. Zdi se da to žvižgljanje ni povezano z obrati motorja (kot npr turbina) temveč z hitrostjo vozila.
Kar se tiče termostata - ali morda kazalca temperature motorja na armaturki, se je med počasno vožnjo skozi naselja in prek enega griča dvignil na 90'C, izven naselja pri višji hitrosti pa se je zopet takoj pomaknil nekoliko v levo (na polje med hladen motor in ogret motor; če gledamo kao urno številčnico med 9 in 12 uro). Če je to običajno me ne moti, če je pa kak simptom pa bi ga seveda želel odpraviti. Kar sem bral ta forum gre lahko za slab spoj ali pa defektno tipalo temperature vode v motorju ali pa za termostat, ki odpira pri neustrezni temperaturi. To bom še spremljal.
Kar se tiče termostata - ali morda kazalca temperature motorja na armaturki, se je med počasno vožnjo skozi naselja in prek enega griča dvignil na 90'C, izven naselja pri višji hitrosti pa se je zopet takoj pomaknil nekoliko v levo (na polje med hladen motor in ogret motor; če gledamo kao urno številčnico med 9 in 12 uro). Če je to običajno me ne moti, če je pa kak simptom pa bi ga seveda želel odpraviti. Kar sem bral ta forum gre lahko za slab spoj ali pa defektno tipalo temperature vode v motorju ali pa za termostat, ki odpira pri neustrezni temperaturi. To bom še spremljal.
Žvižga ti lahko če imaš strešne nosilce zaradi vrtinčenja zraka, ali zaradi slabih dihtung okoli šip, vrat tudi haube, nekje ti dela "turbulenco", vem da je težko locirat ampak sem 99% da je to problem.
Življenje je potovanje,uživajte v poti,kajti cilj ni zanimiv!
Nadvse si želim, da imaš prav! O kako bi se potolažil če ugotovim, da je to turbolenca ali kaj podobnega. Na tihem že cel cajt upam, da je kaj takega, ampak prav po tihem in z veliko rezerve - ker ponavadi se me drži smola in se na koncu izkaže kar "cela štala"... Bom se čez vikend poskusil it pa še mojstra aerodinamike. 
Hm gume, so 6-7 let stare mišelinke enakomerno obrabljene in z še relativno globokim profilom, vendar je zvok žvižgljanja prenežen, da bi ga pripisal gumam. Lahko pa tudi ali pa kaka zvita feltna (alu) - pri vožnji pa nič ne vleče in ne trese... Hvala za pomislek - vse je za pomislit!
Glede temperature: Zamenjati bo potreba termostat.
Glede ostalih problemov: Kontaktiraj me in ti bom pomagal odkriti (morebitne) napake.
Glede ostalih problemov: Kontaktiraj me in ti bom pomagal odkriti (morebitne) napake.
Hvala vsem za odziv. Enci, tvoja pobuda je dobrodošla, se ti bom javil. Čakam še na papirje za homologacijo in tehnični.