@ucmanster - kot sta ti že bobo in anton napisala, je moje mnenje podobno. Pa to sem že nekje napisal. Čim manj kompliciraj, izvedi eno od preverjenih variant vezave, tukaj na forumu jih je kar nekaj. Sicer boš naredil tako kot boš sam hotel, glede na tvoje gornje poste pa samo to: še enkrat dvomim v polnjenje preko vtičnice, ker pri praznem akumulatorju v začetku teče precej toka in ne vem, koliko so gvišni kontakti na vtičnici... če boš na vtičnico filal, si pod roko za vsak slučaj pripravi kak gasilnik... ampak, spet - naredi kot veš da je prav. Pa še za tisti CTEK - 3,6 A je malo švoh - jaz sem se z enim podobnim hecal (ni bil sicer CTEK no, je bla pa elektronika 3,6A), pa je bila samo štala. Ko pa sem (bolj za test da vidim kaj rabim) uporabljal močnejša dva (eden 9A in eden 12A) pa je peljalo ko namazano.... toliko no.
masseter napisal/-a:Mene pa malce matra dodatni akumulator, pa me zanima, ali je dovolj, da ga priklopim na 120W panel (kupil bi od 80-100Ah), ali bi bilo potrebno priklapljati še na alternator?
Ne, bivalnega akuja ne rabiš na alternator priklapljat. Narediš samo neodvisno mrežo (aku in panel), v tem primeru tudi minusi ne grejo prek karoserije ampak so v tej ločen mreži. Kot da bi vse skupaj zmontiral nekje na travniku. V tem primeru ga boš polnil samo prek panela in to je to. Če ti to zadostuje je OK. Vezava na alternator je dobra zato, ker - polni med vožnjo in v primeru potrebe po hitrem in močnem polnjenju (če se čisto izprazni in rabiš hitro veliko napolnit) alternator zmore veliko toka in hitro opravi svoje delo pri popolni izpraznitvi, da je aku kolikor toliko sposoben delati naprej. Panel pač vse to počne bolj počasi. Je pa res da tudi ko avto ne dela. Moje mnenje.... če že daješ aku in panel... lej, še malo kabla, rele, kakšna spojka in imaš oboje.
masseter napisal/-a:Predvsem se zanimam zanj, ker bom po vsej verjetnosti dodal webasto, pa nisem prepričan ali bo štarter zmogel lučke, kompresorski hladilnik, webasto + kakšna filanja telefonov, laptopa...lani mi je sicer 11dni delalo bp, samo me skrbi še gretje zdej

Ne vem kaj misliš s tem, ko omenjaš štarter. Štarter s tem nima veze.... Če pa si se zatipkal in misliš na alternator - spet nima neke veze. Tukaj je pomemben akumulator in polnjenje le tega - o tem sem pa zgoraj napisal. Pa še okoli webasta - on porabi malo elektrike - sploh če je bencinski. Potrebuje pa webasto za zagon veliko toka. Tega ti da dober in poln akumulator. Za predstavo - jaz sem imel švoh akumulator in se webasto ni hotel zagnat. Pa sem avto vžgal, da je alternator pomagal, vklopil webasto in ko se je webasto zagnal sem avto ugasnil in je lepo delal naprej. Torej - za štart porabi malo več, potem je pa šparovček...
LP; Boro