Cev 1.6 TD

Pri motorju se mi je polomila ena cevka, katere namen ne poznam. :)
Lahko kdo pomaga, čemu služi?

Slika

Slika

Hvala!
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Re: Cev 1.6 TD

Tole je vakum cevka za servo bremze, ki gre naprej v kabino. Za silo jo lahko samo zatesniš s kakšnim močnejšim trakom.

Vidim pa, da imaš zelo napeto cev za gorivo. To boš moral zamenjati za daljšo, ker lahko ta poči zaradi vibracij motorja.

Problem je, da se mi je zadnji del odlomil, ki je nataknjen v motor. Cev je cela. Slika je pa z neta in ne iz mojega motorja. :)

Moja malenkost jo je, sicer bolj spredaj, po nesreči prevrtala. Mickena luknjica. Imam nek gumijast trak, ki je lepljiv. Sem vse zavil in dela ok. Za silo je tudi izlorpant ali pa silvertejp dober. Ker niso neki hudi tlaki oziroma vakumi v igri....

LP; Boro
Slika

https://sites.google.com/site/t3boro/
Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

NoName napisal/-a:Problem je, da se mi je zadnji del odlomil, ki je nataknjen v motor. Cev je cela. Slika je pa z neta in ne iz mojega motorja. :)

Štukaj tisti del na tak način kot je na sliki. Malo debelejšo gumijasto ali pa tako armirano kot na fotki in objemke. Če je odklopljena servo ne dela - od žlajfov in od sklopke....

lp, boro
Slika

Ne, da si nečesa ne upamo zato, ker je težko, ampak je težko zato, ker si ne upamo. (Seneka)

Ravno ta "štukan" del potrebujem. Bom šel povprašat v anet, če imajo. Ta del ima na koncu plastiko v kateri je membrana, vse skupaj pride pa nataknjeno v motor. Plastika se je zdrobila v delu pri mašini...

Ok, zadeva je taka, odlomil se mi je nastavek na vakum pumpi na katerega se natakne cev za zavore. Samo ta nastavek ni dobavljiv, pa me zanima ali se ga da sploh zamenjat, ali je potrebno zamenjat celotno pumpo? Razmišljam, da bi vse zamenjal z novo pumpo, original pride 140 eur. Glede na to, da gre ob poškodbi lahko motor se mi zdi to pametna odločitev. Kaj pravite?

tukaj pride v poštev samo zamenjava kompletne vakum pumpe. Da bi dobil kje rabljen samo zgornji del, je verjetnost enaka iskanju igle v senu.
Brez priključene vakum cevi, pa ne vžigaj motorja, ker bo ves posesani zrak (pumpa bo neomejeno črpala zrak) vakum pumpa tlačila v podbatni prostor in ga oddušek motorja ne bo sposoben oddvajati v sesalno cev.

Na avtomobilih so te pumpe ponavadi cele zaradi drugačne lege.
Avtonet, bolha... motor komplet 1,6d dobiš od 100€ naprej... samo pumpa 140???
Drugače pa poskusi zatesnit z drugo-večjo cevko in objemko. Mam isto zlomljeno doma in bom tako zatesnil.

Mogoče nisem najboljše napisal odlomil se mi je del označen na slikah. Nastavek z membrano vred je odletel stran.

Slika

Od katerih mašin pa paše vse, je lahko tudi iz avta?

Jaz imam na mojem tudi to cevko odlomljeno, tisti svetleči del pa je še gor. Čez sem dal eno gumijasto cev, ter vse skupaj pritrdil z objemko.

Pa ni vrag, da tega nebi kje dobil na odpadu.

Bom danes odmontiral pumpo, pa da vidim kako je zadeva sestavljena in kje se je točno odlomilo.

Evo, točno to se je meni zgodilo.

Slika

Slika

Vsi ste zakon. Medtem, ko smo mi tukaj debatirali se je že JureKo zakopal v svoje rezervne dele in mi ponudil delujoč pokrov pumpe. Hvala vsem za pomoč!

Ponovno se mi je zlomila cev na vakum pumpi in sedaj iščem alternative. Verjetno bom naročil nadomestni del iz ebaya, ki ga je dal tomaž, vendar moram zadevo začasno rešit za praznike. :) Če razumem pravilno je odlomljen del nek nepovratni ventil, ki sesa zrak v smeri pumpe in ga ne spušča nazaj? Torej za membrano ni nujno, da se česarkoli dotika (predlagana rešitev z objemko in večjo cevjo bi morala normalno opravljati svojo nalogo)? Če bi želel konkretno popraviti, bi lahko kupil nek nepovratni ventil (ki ga je predlagal boro) in ga vtaknil v pokrov? Kakšne so kaj temperature na pumpi, bi plastika zdržala? Se v nekih splošnih tehničnih trgovinah dobi te ventile?

Uf... ne spoznam se najbolje na te zadeve ampak vseeno.... očitno sem naredil zmedo. Tole z nepovratnim ventilom sem jaz zastopil tako: Tip je kupil pač nek nepovratni ventil, in ga razstavil na pol, ker so pač pasale dimenzije. Poanta pa je bila, da je dobil tisti tanek del, v bisvu cevko, na katero je potem cev od vakuma nataknil. Predlagam, v kolikor imaš tisti kovinski del na pumpi cel, da greš v klet, ali pa trgovino no... nabavi ene par centimetrov cevke, ki ima notranji fi enak kot kovinski del. Cevko nabij na eni strani na kovinski del, na drugi pa na cev. Stisni z objemko. Če imaš pikico silikona zatesniš prej in bo držalo bolje kot original. V bistvu, kot ti je predlagal že @Tomaž. Pa mogoče v razmislek - očitno se ti tole lomi ker med vožnjo cevka miga in vibrira in je tisti plastični del na pumpi ves čas obremenjen ker ga miga sem i tja. Mogoče bi s kakšnimi vezicami utrdil cev, da bi bila bolj fiksna... Evo improvizacije za praznike. :)

Pogledal še enkrat sliko zgoraj - saj je tvoj avto to. Na vakum cevki imaš še ene cevi čez speljane in spete z vezico. Mogoče je pa to "teža", ki tišči vakum cevko dol, ko dodamo še vibracije... mogoče zato zlomi plastiko....

LP; Boro
Slika

Ni slika mojega avta, imam pa podobno. Mislim, da sem odkril krivca, cev za mazanje turbine se je dotikala tega dela, sumim, da so vibracije polomile plastičen del. Verjetno bom šel res kar po cev in z objemkami uredil. Zaenkrat bo ok, potem pa zrihtam kot je treba. :)

enci napisal/-a:Brez priključene vakum cevi, pa ne vžigaj motorja, ker bo ves posesani zrak (pumpa bo neomejeno črpala zrak) vakum pumpa tlačila v podbatni prostor in ga oddušek motorja ne bo sposoben oddvajati v sesalno cev.

Si bom kar tale citat sposodil. Mogoče bo glupo vprašanje... a je potem možno, če recimo ta sistem vakuma ne bi tesnil stoposto, torej da bi bila kakšna napaka na liniji... da bi zaradi tega potem nastajali oljni hlapi oz. t.i. kartergas? Namreč še vedno se borim z kar precejšnjim kartergasom. Pa šesti čut mi govori, da ga je kljub starosti motorja vseeno malo preveč... morda je pa tukaj rešitev. Ker za tole vakum linijo ne dam roke v ogenj. Res, da je nisem še pregledoval, mogoče je pa kje kaj... hmmm.... pa enkrat sem jo prevrtal, samo sem skoraj siguren, da tam ne pušča ker sem jo konkretno zaflikal.... ali pa se morda motim in.... spet mozganje in raziskovanje...

LP; Boro

@NoName, oprosti ker malo smetim no... pa saj je v kontekstu.....
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov