Priklop pretvornika 12/220 V

Pozdrav

Rabim nasvet: ali lahko priključim pretvornik 12/230 V direktno na akumulator ali je potrebno na alternator. Priključil bi na sekundarni aku pod sedežem (T5). Pretvornik moči do 1500 W. Na klemah aku-ja je št. 3 (mogoče kaj pomaga). Aku je 80 Ah, 380 A. Ali bodo so žice do akumulatorja primerne? Prilagam še slikco klem.

Hvala
Priponke
aku2.JPG
aku1.JPG

Re: Priklop pretvornika 12/220 V

Jaz mislim, da ni nobenega problema. Ko sem svojega nabavil, sem dobil zraven tudi majhne kleme za direkten priklop. Pazi samo da imaš vmes stikalo za popoln izklop, ker pretvornik porablja energijo tudi v mirovanju.

LP
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj. (Joe E. Lewis)

Tudi moje mnenje je, da ni samo v redu, ampak, edino pravilno - direkten priklop na akumulator. Samo pazi: 1500W (v špici), pomeni cca. 140A na 12V (vhodni) strani (upošteval sem padec napetosti akumulatorja na 11V). Torej, dobri kontaktni čeveljčki, dovolj debela žica (vsaj 16mm2), uporabi zobate podložke...
Nekateri razsmerniki imajo stikalce na svoji krmilni elektroniki, s katerim se potrošnja popolnoma "ugasne". V tem primeru ne potrebuješ dodatnega stikala, če pa ga, mora zdržati zgoraj omenjenih 140A.
V kolikor boš priklapljal direktno, brez varovalke (ki je sigurno že v samem razsmerniku), pazi na varno speljan + (pljus) vodnik. To pomeni, da se direktno ne dotika kakšnih ostrih kovinskih robov....

Ja, sigurno.

Ampak:

V kolikor bi proizvajalec vezal stikalo na celotno napajanje razsmernika, to nebi bilo več stikalce (1A), ampak 150A "stikalurina". Dober izraz sem si izmislil za veliko in močno stikalo.
S stikalcem ugasneš delovanje pobudne elektronike, ki krmili izhodne močnostne tranzistorje (Mosfet). Ti tranzistorji pa so brez pobude popolnoma ugasnjeni - torej ne prevajajo. V kolikor je pa kakšen tranzistor skurjen, bo pa malo, ali pa zelo "puščal" tok. Od tod tudi tisti ampak.... V takem primeru bi se tudi ob delovanju razsmernik močno pregreval in hitro skuril lastne varovalke....
Torej ni panike, s stikalcem popolnoma ugasneš tok, kljub temu, da vhodna napetost (12V) počiva na izhodnih tranzistorjih.
Le redki, "high tech" razsmerniki imajo možnost delovanja v Stand by režimu. V tem primeru z majhno napetostjo stalno tipajo, če si na izhod pruklopil kakšno breme in se samodejno vklopijo v delovni režim. Taki razsmerniki pa tudi v izklopljenem stanju (Stand by) žrejo malo toka, ki pa je skoraj zanemarljiv (cca. 2mA).

Ampak:
Za daljše mirovanje vozila (mesec, dva, pol leta), je pa tudi tak zanemarljiv tok lahko poguben za akumulator. Takrat je najbolje snet klemo, ali pa na aku priklopit kakšen "Jogger"-ski - vzdrževalni polnilec.

Pa raje bom nehal z "Ampak"-i.
Tolk z moje strani - čist na hitro.

mondxxi napisal/-a:Samo še nekaj:
Preveri debelino žice proti alternatorju in tokovno zmogljivost elementa, ki omogoča polnjenje sekundarnega akumulatorja pod sedežem.

Ja sej tega se najbolj bojim. Ali se da iz priloženega ugotoviti (slikce), če so dovodne žice dovolj močne. Na klemah je vtisnjena št. 3. Ima to kakšen pomen? Ne znam točno določiti presek obstoječega kabla.
Pa še to: ali je res aku pod sedežem sedundarni? Ali potem napajata vsak svoj krog? Ali oba vse skupaj?
Aku v motornem prostoru je 72Ah, 380 A. So pa kabli na "motornem" konkretnejši.

Hvala

Pod sedežem je sigurno sekundarni aku, pri motorju pa "motorni". Vmesna povezava mi deluje dovolj močna za polnjenje sekundarnega akumulatorja v času delovanja motorja. Polnilni tok zelo praznega sekundarnega akumulatorja, le v začetku doseže vrednost 10 - 15A. Že po parih minutrah polnjenja, ta tok pade pod 10A - več aku itak ne "vzame". Druga pesem pa je, če imaš veliko močnih porabnikov, ki jih med vožnjo alternator tudi napaja (poleg polnjenja sekundarnega akumulatorja).
Dobro bi bilo tudi vedeti, kakšen rele - kontaktor "sodeluje" pri polnjenju sekundarnega akumulatorja.

Izgleda, da bo pretvornik 600 W zadovoljeval moje potrebe.
John, ali to pomeni da je tudi max možn tok po kablih do sekundarnega aku-ja 15 A? In da če bo tok npr. 600 W / 12 V = 50 A (če bo pretvornik 600 W) orng prevelik?
Ali bi bilo res bolje potem priključiti pretvornik na "motorni" aku?
Ker bi pretvornik namestil pod desni sedež, bi bila najkrajša razdalja (ca. 60 cm) do sekundarnega akumulatorja. In priključitev najlažja. Do "motornega" pa precej daljša. In zame bolj zapletena.
Kakšen kontaktor sodeluje pri polnjenju pa nimam pojma.

Jaz sem omenil polnilni tok, ki ga akumulator "vzame", ko nanj pritisneš 15V. Kabli in kabelski čeveljčki, ki so na tvoji sliki, pa po mojem mnenju zmorejo tudi večje tokove (80A - težko takole po sliki ugotovit).

Če boš razsmernik priklopil na sekundarni aku, je to pravilno. Pri maksimalnem bremenu (50A), bo razsmernik pri ugasnjenem motorju vlekel ves tok iz sekundarnega akumulatorja. Pri delovanju motorja pa bo glavnino toka vlekel kar iz alternatorja.

Malo poglej, kam debeli kabel iz sekundarnega akumulatorja vodi. Verjetno boš hitro našel kontaktor - rele, ki združi sekundarni aku na motorni del lajtunge. Pa preberi, kaj na tisti črni škatlici piše.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost